Monday, January 24, 2011

Peringatan buat diri dan kaum hawa....

Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu
dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri..
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga…



wasalam………………….
I LOVE ISLAM COM….

Saturday, November 13, 2010

Selamat pulang ke kampung halaman masing-masing.

Baru hari ini terasa rajin untuk mengupdate blog....(sibuk exzam)..Sebelum terlupa nak ucapkan selamat pulang ke kampung buat sahabat dan teman seperjuangn (SP THN3) dan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada rakan-rakan ku sekalian. Moga kalian selamat sampai ke kampung...Hari ini aku ada terbaca sebuah puisi yang telah diberikan oleh seorang insan melalui ruangan emel...Terima kasih kerana mengingatkan insan yang lemah dan kerdil ini......bacalah lirik puisi yang ditulis ini....Moga-moga kita dapat mengambil pengajarannya....


Insan yang dikasihi,

Peliharalah auratmu bagai berharga,

Walau dimana kau berada,

Jangan biarkan keindahan dirimu,

Menjadi tatapan lelaki yang bukan mahrammu.




Insan yang dikasihi,

Peliharalah solatmu,

Tundukkan pandangan matamu,

Di hadapan lelaki yang belum jadi milikmu,

Kelak engkaulah bertuah,

Menjadi tetamu Allah,

Moga dirimu disambut penuh kasih,

Oleh Bidadari syurga Ainul Mardhiah.



Insan yang dikasihi,

Berakhlaklah atas panduan Rasulmu,

Contohi dan ikutinya,

Pasti engkau bahagia,

Sejuk mata memandang,

Bercahaya dunia dengan hiasan wanita solehah sepertimu…



Insan yang dikasihi,

Jadikanlah dirimu seperti permata,

Yang berharga dicelah kaca,

Ikuti perintah agama dan jauhi larangan-Nya,

Jadikan panduanmu adalah Al-Quran dan Sunnah,

Kelak hidupmu mendapat berkah.



Insan yang dikasihi

,Jangan biarkan dirimu hanyut,

Dengan arus kemodenan dunia,

Tanpa ada bekalan ilmu didada,

Renungilah masa depanmu,

Tetapkan iman dijiwa,

Moga ia menjadi perisai buat dirimu,

‘jangan kail panjang sejengkal lautan dalam hendak diduga’



Oleh: Iqram Al-Mujahid

Sunday, November 7, 2010

Puas memikirkan idea apa yang patut aku tulis kat blog neh…tiba–tiba teringat untuk mendengar sedutan ceramah yang telah disampaikan oleh ustaz Kassim..yang bertajuk sebab-sebab digigit jin…..Kebutuan idea menyebabkan aku terpaksa menunggu hampir 3 pagi untuk aku mula mengarang. Selain itu semangat ini juga didorong oleh sahabatku yang juga tidak sabar menyuruhku untuk memperbaharui blogku ini..Mungkin tidak sabar untuk mengkritiknya hahaha…. Mungkin tajuk ini tidak sesuai tetapi perlu diberitahu mungkin ia sering menjadi tabiat kepada sesetengah orang termaksudlah diriku….yang mungkin menjadikan tabiat ini sebagai kebiasaan dalam hidupnya…..
Tidur adalah ibadah. Ia perlu dijaga dan dimanfaatkan bagi melaksanakan pelbagai ibadah. Hadis Nabi SAW yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim ada menitikberatkan soal tidur sebagai ibadah:
“Apabila seseorang kamu mengantuk ketika hendak bersolat maka hendaklah dia tidur sampai dia tahu apa yang dibacanya.”

Melalui ceramah yang di sampaikan oleh ustaz tersebut, sebab utama yang berlaku jangkitan jin ialah akibat suka tidur selepas waktu asar … Mungkin menjadi tabiat kita apabila penat berlajar, bekerja dan sebagainya kita sering berasa letih dan ini menjadikan mata kita lebih cepat untuk melihat kearah batal seterusnya katil….terutamnya selapas pulang dari kelas, atau kerja ….Keadaan ini bertambah buruk apabila kita telah menjadikannya sebagai kebiasaan sedangkan ia boleh menjejaskan kesihatan mental kita. Menurutnya lagi ia akan boleh merosakkan otak kita @ dengan bahasa kasar boleh menjadikan seseorang itu gila jika diamalkan selama 40 hari berturut-turut….Namun masih terdapat beberapa sebab yang menyebabkan berlakunya keadaan sebegitu …Perlu rujuk ceramah tersebut
David F.Dinges dan Roger J. Broughton di dalam buku mereka Sleep and Alertness : Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Nappingmenggalakkan kita tidur pada waktu tengah hari. Kajian menunjukkan mereka yang secara rutin tidur selama 30 minit pada waktu tengah hari mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit jantung berbanding orang lain. Di sudut agama, tidur sekejap pada waktu tengah hari dikenali sebagai qailulah dan ia pernah dilakukan oleh Nabi SAW.
Oleh yang demikan sama-sama lah kita melakukan perubahan kearah kebaikan supaya dapat melahirkan otak yang cergas dan bersemangat untuk menunaikan ibadat terutamanya pada waktu malam……
Sumber: http://www.halaqah-online.com/v3

Friday, November 5, 2010

Pertama kali membuat blog sendiri...

Alhamdulillah……Masih diberikan kesempatan untuk terus bernafas, berjalan , berlajar,dan sebagainya.Pertama kali menulis blog pelbagai perasaan timbul.Mungkin takut apa yang ditulis tidak memberi manfaat sekaligus melalaikan lagi manusia yang membacanya. Nauzibillah… Jadilah hasil karya ini sebagai wadah untuku mendidik jiwaku kearah kebaikan dan mengenali serta merapatkan lagi hubungan antara insan.
Terima kasih kepada temanku, niza yang banyak mengajar dan memberikan idea dalam menjadikan blog ini lebih cantik dan memberikan semangat untuk aku terus menulis. Moga Allah memberikan ganjaran untukmu.
Walaupun terlewat saya juga ingin mengucapkan sekalung tahniah kepada sahabat saya yang telah pun meninggalkan bumi Malaysia. Keberangkatanmu diiringi oleh doa keluarga, dan sahabat. Semoga Berjaya menuntut sebanyak mungkin ilmu disana, dan membawa pulang kejayaan untuk keluargamu dan ilmu yang akan dapat dikongsi bersama. Moga penghijrahmu membawa seribu manfaat untukmu terutama dalam melakukan amal makruf dan nahi mungkar. Semoga bahagia dalam menuntut ilmu, dan menjalani ibadat serta mengukuhkan lagi rasa cintamu kepada Allah.